Oczyszczanie wody. Tom 1. Zasoby, wymagania, ocena jakości i monitoring

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 4963
  • Producent: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Autor: Apolinary L. Kowal, Maria Świderska-Bróż, Małgorzata Wolska

  • szt.
  • Cena netto: 63,71 zł 66,90 zł

Oczyszczanie wody. Tom 1. Zasoby, wymagania, ocena jakości i monitoring

rok wydania: 2022, wydanie siódme
ISBN: 978-83-01-22141-6
ilość stron: 300
format: 16,5x23,5 cm
oprawa: miękka

Opis

Przedstawiamy najnowszą, zaktualizowaną i poszerzoną (dwutomową) uznaną i popularną na rynku książkę – kompendium dotyczące oczyszczania wody.

Tom 1. Oczyszczanie wody nosi tytuł: Zasoby, wymagania, ocena jakości i monitoring. W tym 1. Tomie Autorzy omawiają aspekty dotyczące:

- składu wód podziemnych i powierzchniowych

- metod monitoringu i sterowania procesami oczyszczania wody

- korozji w środowisku wodnym

- wtórnego zanieczyszczenia wody w systemie dystrybucji, a także

- oceny ryzyka związanego ze spożyciem wody.

Tom 2. natomiast będzie poświęcony jednostkowym procesom oczyszczania wody (np. filtracji, adsorpcji czy odkwaszaniu wody).

Wyjątkowym wyróżnikiem na rynku książki Oczyszczanie wody jest już jej wielka popularność (poprzednich sześciu wydań), nazwiska wybitnych Autorów oraz sposób ujęcia i kompleksowość poruszanych kwestii.

Kompendium Oczyszczanie wody. Tom 1 kierowane jest do studentów i wykładowców inżynierii środowiska, inżynierii wodnej, budownictwa wodnego, ale również ochrony środowiska – wykładanych na politechnikach, uniwersytetach, uczelniach rolniczych czy przyrodniczych, a także do technologów oczyszczania wody.

Liczne odwołania do praktyki czynią z tego podręcznika również bardzo dobry i praktyczny poradnik dla inżynierów – praktyków.

Spis treści

1. Woda w przyrodzie
1.1. Wprowadzenie
1.2. Fizyczne właściwości wody
1.3. Ogólna charakterystyka roztworów wodnych
1.3.1. Roztwory właściwe
1.3.2. Roztwory koloidalne
1.4. Skład wód występujących w przyrodzie
Literatura

2. Skład wód podziemnych
2.1. Procesy jednostkowe kształtujące skład wód podziemnych
2.2. Substancje występujące w wodach podziemnych
2.2.1. Gazy
2.2.2. Substancje rozpuszczone
2.2.3. Zanieczyszczenia organiczne
2.2.4. Mikroorganizmy
Literatura

3. Skład wód powierzchniowych
3.1. Czynniki kształtujące skład wody
3.2. Cechy fizyczne wody
3.3. Skład chemiczny
3.3.1. Substancje rozpuszczone
3.3.2. Gazy rozpuszczone
3.3.3. Substancje organiczne
3.4. Biocenoza wód powierzchniowych
3.5. Skład wód infiltracyjnych
Literatura

4. Oczyszczanie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
4.1. Wprowadzenie
4.2. Wymagania stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi
4.3. Wybór sposobu oczyszczania wody
4.4. Procesy oczyszczania wody
4.5. Układy technologiczne oczyszczania wód
4.5.1. Wody powierzchniowe
4.5.2. Wody podziemne
4.5.3. Wody infiltracyjne
Literatura

5. Monitoring i sterowanie systemami zaopatrzenia w wodę
5.1. Rodzaje monitoringu jakości wody
5.2. Sposoby realizacji monitoringu jakości wody
5.2.1. Rodzaje czujników online
5.2.2. Metody analityczne stosowane w monitoringu jakości wody
5.2.3. Systemy monitoringu i zarządzania jakością wody oraz systemami oczyszczania
5.3. Sterowanie procesami jednostkowymi i układami technologicznymi
5.3.1. Koagulacja
5.3.2. Sedymentacja
5.3.3. Filtracja
5.3.4. Napowietrzanie
5.3.5. Dezynfekcja
Literatura

6. Korozja w środowisku wodnym
6.1. Wprowadzenie
6.2. Rodzaje korozji
6.3. Wpływ składu wody na korozję
6.4. Ocena korozyjności wody
6.5. Przyczyny braku biologicznej i chemicznej stabilności wody
6.6. Sposoby stabilizacji wody
Literatura

7. Usuwanie z wody fitoplanktonu i zanieczyszczeń specyficznych
7.1. Wprowadzenie
7.2. Usuwanie fitoplanktonu
7.3. Usuwanie toksyn sinicowych
7.4. Usuwanie metali ciężkich i radionuklidów
7.5. Usuwanie jonów fluorkowych
7.6. Usuwanie perfluorowanych i polifluorowanych substancji organicznych
7.7. Usuwanie z wody farmaceutyków i substancji endokrynnie czynnych
7.7.1. Występowanie w środowisku wodnym i ich właściwości
7.7.2. Metody usuwania substancji endokrynnie aktywnych i farmaceutyków z wody
7.8. Usuwanie mikroplastiku z wody
Literatura

8. Wtórne zanieczyszczenie wody w systemie dystrybucji
8.1. Wprowadzenie
8.2. Przyczyny wtórnego zanieczyszczenia wody
8.3. Zmiany jakości wody
8.4. Zapobieganie wtórnemu zanieczyszczeniu wody
Literatura

9. Ocena ryzyka związanego ze spożyciem wody
9.1. Wprowadzenie
9.2. Charakterystyka systemu zaopatrzenia w wodę i identyfikacja zagrożeń oraz potencjalnych zdarzeń niebezpiecznych
9.2.1. Zagrożenia w obszarze ujęcia wody
9.2.2. Zagrożenia związane z oczyszczaniem wody
9.2.3. System dystrybucji wody
9.3. Metody szacowania ryzyka
9.4. Zarządzanie ryzykiem - weryfikacja oceny ryzyka
Literatura

10. Gospodarka ściekami i osadami powstającymi podczas oczyszczania wody
10.1. Rodzaj i objętość ścieków i osadów
10.2. Skład osadów i ścieków
10.3. Metody przeróbki i unieszkodliwiania osadów i ścieków
10.3.1. Zagęszczanie popłuczyn i osadów
10.3.2. Odwadnianie osadów
10.3.3. Kondycjonowanie popłuczyn i osadów
10.3.4. Odzysk chemikaliów z osadu
10.3.5. Wykorzystanie wody osadowej
10.3.6. Unieszkodliwianie koncentratów z procesów membranowych oraz zużytych czynników regenerujących jonity

Literatura