Organizacja bezpiecznej pracy

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 4096
  • Producent: Tarbonus
  • Autor: Stanisław Wieczorek, Paweł Żukowski

  • Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 73,50 zł brutto
  • szt.
  • Cena netto: 90,00 zł 94,50 zł

Organizacja bezpiecznej pracy

rok wydania: 2022, wydanie szóste
ilość stron: 264
format: B5
oprawa: miękka

Stan prawny: 2022 r.

Opis

Książka stanowi znakomity podręcznik dla wszystkich osób kreujących bezpieczne i przyjazne dla człowieka środowisko pracy.

Autorzy skupiają się na przybliżeniu sposobów tworzenia bezpiecznych stanowisk pracy przy wykorzystaniu ergonomii oraz organizacji i zarządzania.

W poszczególnych rozdziałach książki zaprezentowany został rozwój i formy organizacji pracy oraz omówione funkcje zarządzania, planowania, motywowania, kontrolowania, jak też marketingu.

Ponadto, opisano udział ergonomii w kształtowaniu stanowiska pracy. Uwzględniając układy: człowiek-maszyna-otoczenie oraz człowiek-praca-środowisko, wskazano na zasadnicze parametry środowiska pracy oraz środowiska ogólnospołecznego wpływające na komfort i efektywność pracy.

Książka przybliża również zagadnienia wdrażania i integracji procedur zapewniających tworzenie odpowiedniego środowiska pracy z uwzględnieniem systemów zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczną i higieniczną pracą wraz z analizą kosztów i korzyści związanych z wprowadzaniem tych procedur.

Recenzenci:

prof. dr hab. Józef PENC, dr hab. inż. Kazimierz WINNICKI

 

Spis treści

Od autorów – o autorach / 7

1. Podstawowe formy organizacji pracy / 9
1.1. Pojęcie formy organizacji pracy / 9
1.2. Rodzaje form organizacji pracy / 10
1.3. Rodzaje form organizacji produkcji / 15
1.4. Efekt organizacyjny / 17
1.5. Forma organizacji pracy a typ produkcji przemysłowej / 18
1.6. Produkcja potokowa jako forma organizacji pracy zespołowej / 21
Literatura / 24

2. Organizacja bezpiecznego stanowiska pracy / 26
2.1. Człowiek w procesie pracy / 26
2.1.1. Złożoność pracy człowieka / 26
2.1.2. Aspekty pracy zawodowej / 33
2.1.2.1. Aspekt treściowy / 33
2.1.2.2. Aspekt materialny / 34
2.1.2.3. Aspekt prestiżowy / 34
2.1.2.4. Aspekt społeczny / 34
2.1.2.5. Aspekt czasowy / 34
2.1.2.6. Aspekt przestrzenny / 34
2.1.2.7. Aspekt organizacyjny / 35
2.1.3. Sytuacje trudne w pracy / 35
2.1.4. Źródła błędów człowieka w pracy / 41
2.1.5. Klasyfikacja błędów człowieka w pracy / 51
2.1.6. Uwarunkowania bezpiecznych zachowań pracowników / 56
2.1.7. Edukacyjne przygotowanie człowieka do pracy zawodowej / 62
2.1.8. Charakterystyka pracy / 66
2.2. Udział ergonomii w kształtowaniu stanowisk pracy / 73
2.3. Stanowisko pracy i zasady jego organizacji / 95
2.4. Istota bezpieczeństwa / 117
2.5. Europejska koncepcja bezpieczeństwa / 120
2.6. Charakterystyka oraz podział eksploatacyjny maszyn i urządzeń / 124
2.7. Wymagania bhp dla maszyn / 126
2.8. Diagnostyka warunków pracy podstawą identyfikacji zagrożeń / 138
Literatura / 142

3. Podstawowe funkcje, zasady i metody zarządzania / 147
3.1. Funkcje zarządzania / 147
3.2. Zasady zarządzania / 156
3.3. Metody zarządzania / 159
Literatura / 166

4. Wdrażanie i integracja systemów zarządzania / 168
4.1. Wiadomości wstępne / 168
4.2. System zarządzania jakością / 170
4.3. System zarządzania środowiskowego / 185
4.4. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy / 198
4.4.1. Informacje podstawowe / 198
4.4.2. Przywództwo i współudział pracowników / 201
4.4.3 Planowanie / 202
4.4.3.1. Działania odnoszące się do ryzyk i szans / 202
4.4.3.2. Cele BHP / 203
4.4.4. Wsparcie / 203
4.4.5. Działania operacyjne / 204
4.4.6. Ocena efektów działania / 204
4.4.6.1. Monitorowanie, pomiary, analiza i ocena efektów działania / 204
4.4.6.2. Audit wewnętrzny / 205
4.4.6.3. Przegląd zarządzania / 205
4.4.7. Doskonalenie / 205
4.4.7.1. Incydenty, niezgodności i działania korygujące / 205
4.4.7.2. Ciągłe doskonalenie / 206
4.5. Zarządzanie ryzykiem zawodowym / 206
4.5.1. Wprowadzenie / 206
4.5.2. Istota ryzyka zawodowego / 207
4.5.3. Proces oceny ryzyka zawodowego / 207
4.5.4. Informacje potrzebne do oceny ryzyka / 210
4.5.5. Identyfikacja zagrożeń / 212
4.5.5.1. Ryzyko miejscowe / 215
4.5.5.2. Ryzyko zadania / 215
4.5.5.3. Ryzyko zawodowe / 215
4.5.5.4. Ryzyko zewnętrzne / 215
4.5.6. Szacowanie ryzyka / 217
4.5.7. Wyznaczanie dopuszczalności ryzyka zawodowego / 219
4.5.8. Działania wynikające z oceny ryzyka / 220
4.5.9. Monitorowanie skuteczności stosowanych środków ochronnych / 221
4.5.10. Przegląd i weryfikacja oceny ryzyka zawodowego / 222
4.5.11. Metody analizy ryzyka / 222
4.5.12. Procedury wybranych metod / 229
4.5.12.1. Metoda PHA / 229
4.5.12.2. Metoda RISC SCORE / 230
4.5.12.3. Metoda PIĘCIU KROKÓW / 231
4.5.12.4. Metoda wg PN-N-18002:2011 / 233
4.5.13. Kryteria wyboru metody oceny ryzyka / 237
4.6. Sposoby integracji systemów zarządzania / 239
Literatura / 244

5. Koszty i korzyści związane z wdrożeniem i utrzymaniem systemów zarządzania / 246
5.1. Korzyści wynikające z integracji systemów zarządzania jakością, środowiskowego oraz bezpieczeństwem i higieną pracy / 246
5.2. Ekonomiczny aspekt zarządzania ryzykiem / 249
5.3. Koszty bezpieczeństwa i higieny pracy / 252
5.3.1. Korzyści zarządzania bezpieczeństwem dla zakładu pracy / 254
5.3.2. Wyznaczanie kosztów wypadków / 256
5.3.3. Koszt społeczny wypadków / 257

Literatura / 257
Wykaz rysunków / 259
Wykaz tabel / 263