Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 1919
  • Producent: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Autor: Tomasz Plebański, Bogumiła Ogonowska

  • Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 159,00 zł brutto
  • szt.
  • Cena netto: 160,95 zł 169,00 zł

Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza

rok wydania: 2021, wydanie pierwsze
ilość stron: 368
ISBN: 978-83-01-19817-6
format: 16,5 x 23,5 cm
oprawa: miękka

Opis

Tablice zawierają ok.105 000 pozycji liczbowych stanowiących komplet danych potrzebnych przy wszelkich czynnościach technicznych, obliczeniowych i kontrolnych, związanych ze spirytusem, czyli wodnymi roztworami alkoholu etylowego.
Obejmują zakres stężeń od 0 do 100 % i zakres temperatur od -20 do +30° C (lub do + 40° C).

Układ treści oraz liczne przykłady rozwiązań pozwalają korzystać z tablic już osobom ze średnim wykształceniem zawodowym.

Praca jest przeznaczona dla inżynierów, techników i laborantów przemysłu rolno-spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego i lekkiego, dla Służby Miar i Służby Zdrowia, dla wytwórców alkoholomierzy, pracowników handlu, aparatu kontroli państwowej i laboratoriów kontroli technicznej. Nieodzowna jest ona w laboratoriach analitycznych wszystkich szczebli, zakładach przemysłu spirytusowego i punktach legalizacyjnych. Z książki tej korzystać powinny również placówki naukowe, naukowo-badawcze i doświadczalne wymienionych wyżej gałęzi przemysłu.

Spis treści

WYKAZ SYMBOLI STOSOWANYCH W TEKŚCIE

Część A. ZASADY ALKOHOLOMETRII POLSKIEJ

I. Wstęp
1. Charakterystyka ogólna
2. Przyczyny i skutki zmiany definicji mocy spirytusu i definicji jednostki objętości
3. Dawne a nowe polskie tablice alkoholometryczne
4. Unifikacja alkoholometrii
5. Wiarygodność danych tabelarycznych

II. Charakterystyka i wybór danych źródłowych i podstawowych
1. Zestawienie źródeł
2. Dane Recknagela i Kreitlinga
3. Prace Mendelejewa
4. Praca Osborne’a-Mc Kelvy-Bearce’a
5. Dane źródłowe i podstawowe do polskich tablic alkoholometrycznych

III. Sposób obliczania tablic
1. Zależności ogólne
2. Wyjściowa tablica 14
3. Tablice pochodne

IV. Przykłady korzystania z tablic
1. Zasady ogólne
2. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temp. 20°C (tabl. 1, 2)
3. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temp. 20°C (tabl. 12,13)
4. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 3, 4)
5. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 14 i 3, 15 i 4)
6. Moc a stężenie wagowe spirytusu (tabl. 5, 6)
7. Nominalne wskazania alkoholomierza a moc rzeczywista (tabl. 7)
8. Objętość spirytusu w dm³ i w litrach, a temperatura i moc (tabl. 8)
9. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w dm³ (tabl. 9)
10. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w litrach (tabl.16)
11. Moc dotychczasowa spirytusu (odniesiona do temp. 15°C) a moc obecnie prawnie obowiązująca (odniesiona do temp. 20°C) (tabl. 17)
12. Skale macierzyste (tabl. 10, 11)
13. Rozlewnictwo (tabl. 18)
14. Równoczesne zastosowanie kilku tablic (tabl. 1-18)

Część B. TABLICE OBLICZENIOWE
TABLICA 1. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach wagowych
TABLICA 2. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach objętościowych
TABLICA 3. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
TABLICA 4. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
TABLICA 5. Przeliczenie stężeń w procentach wagowych na moc spirytusu
TABLICA 6. Przeliczenie mocy spirytusu na stężenia wyrażone w procentach wagowych
TABLICA 7. Moc rzeczywista spirytusu obliczana z mocy pozornej czyli nominalnych wskazań alkoholomierza
A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10,5°C i zakresu nominalnych mocy od 66 do 95%
B. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 0 do 70%
C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 70 do 101,9%
TABLICA 8. Poprawki w dm³ do nominalnej objętości 100 dm³ spirytusu
A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 70 do 79%
B. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 80 do 89%
C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 0 do 79%
D. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 80 do 100%
TABLICA 9. Objętość alkoholu etylowego (dm³) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 80%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 80 do 100%
TABLICA 10. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru stężenia spirytusu w procentach wagowych
TABLICA 11. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru mocy spirytusu

DODATEK
TABLICE DODATKOWE
do użytku w okresie przejściowego stosowania dawnej definicji litra: 1l= 1,000 028 dm³
(tabl. 12-16) oraz alkoholomierzy wywzorcowanych w temp. 15°C (tabl. 17)

TABLICA 12. (dodatkowa do tabl. 1) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach wagowych
TABLICA 13. (dodatkowa do tabl. 2) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach objętościowych
TABLICA 14. (dodatkowa do tabl. 3) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
TABLICA 15. (dodatkowa do tabl. 4) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
TABLICA 16. (dodatkowa do tabl. 9) Objętość alkoholu etylowego (1) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 40%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 0 do 100%
TABLICA 17. Dane korekcyjne do przeliczania mocy spirytusu w temp. 15°C na moc obowiązującą w temperaturze 20°C
A. Dla celów przemysłowych i handlowych
B. Dla celów naukowych i metrologicznych
TABLICA 18. Rozcieńczenie spirytusu w temp. 20°C do żądanej mocy