Oczyszczanie wody. Tom 2. Procesy jednostkowe oczyszczania wody
- Dodaj recenzję:
- Kod: 5381
- Producent: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Autor: Apolinary L. Kowal, Maria Świderska-Bróż, Małgorzata Wolska
-
-
- szt.
- Cena netto: 94,29 zł 99,00 zł
Oczyszczanie wody. Tom 2. Procesy jednostkowe oczyszczania wody
rok wydania: 2023, wydanie siódme
ISBN: 978-83-01-22618-3
ilość stron: 620
format: 16,5x23,5 cm
oprawa: miękka
Opis
Przedstawiamy najnowszą, zaktualizowaną i poszerzoną (dwutomową) uznaną i popularną na rynku książkę – pogłębione kompendium dotyczące oczyszczania wody.
Tom 2. Oczyszczanie wody nosi tytuł: Procesy jednostkowe oczyszczania wody.
W tym 2. Tomie Autorzy omawiają aspekty dotyczące procesów oczyszczania takich jak:
- koagulacji,
- sedymentacji,
- procesów membranowych,
- filtracji,
- odkwaszania wody,
- separacja membranowa,
-odżelazianie i odmanganienie
- dezynfekcji wody.
Tom 2. jest pełnym uzupełnieniem i dopełnieniem poprzedniego tomu 1., w którym opisano zagadnienia dotyczące jakości oraz wymagań stawianych wodzie przeznaczonej do spożycia.
Wyjątkowym wyróżnikiem na rynku książki Oczyszczanie wody jest już jej wielka popularność (poprzednich sześciu wydań), nazwiska wybitnych Autorów oraz sposób ujęcia i kompleksowość poruszanych kwestii.
Kompendium Oczyszczanie wody. Tom 2 kierowane jest do studentów i wykładowców inżynierii środowiska, inżynierii wodnej, budownictwa wodnego, ale również ochrony środowiska – wykładanych na politechnikach, uniwersytetach, uczelniach rolniczych czy przyrodniczych, a także do technologów oczyszczania wody.
Liczne odwołania do praktyki czynią z tej książki również bardzo dobry i praktyczny poradnik dla inżynierów – praktyków.
Spis treści
1. Koagulacja
1.1. Wprowadzenie
1.2. Zastosowanie koagulacji w oczyszczaniu wód
1.3. Mechanizm procesu koagulacji
1.4. Reakcje chemiczne zachodzące w wodzie podczas koagulacji
1.5. Stosowane koagulanty, ich właściwości i skuteczność w usuwaniu zanieczyszczeń
1.6. Substancje wspomagające koagulację
1.7. Sposoby prowadzenia koagulacji
1.8. Wpływ składu fizyczno-chemicznego oczyszczanej wody oraz parametrów technologicznych na przebieg i skuteczność koagulacji
1.9. Magazynowanie koagulantów i innych reagentów
1.10. Dawkowanie reagentów do wody
1.11. Komory mieszania reagentów z oczyszczaną wodą
Literatura
2. Sedymentacja
2.1. Opadanie cząstek w wodzie
2.2. Osadniki
Literatura
3. Flotacja
3.1. Uwagi wstępne
3.2. Rodzaje flotacji i jej przebieg
3.3. Zastosowanie flotacji w oczyszczaniu wody
Literatura
4. Filtracja
4.1. Historia stosowania filtracji i rodzaje filtrów
4.2. Mechanizm filtracji
4.3. Materiał filtracyjny
4.4. Filtry powolne
4.5. Filtry pospieszne
4.6. Filtry do usuwania żelaza i manganu
4.7. Charakterystyka filtrów pospiesznych
Literatura
5. Procesy membranowe
5.1. Separacja membranowa
5.2. Procesy membranowe
5.3. Odsalanie wody
Literatura
6. Adsorpcja
6.1. Przydatność adsorpcji w oczyszczaniu wody
6.2. Teoretyczne podstawy procesu adsorpcji
6.3. Stosowane adsorbenty i ich charakterystyka
6.4. Zastosowanie adsorpcji na węglach aktywnych w oczyszczaniu wody
Literatura
7. Odkwaszanie wody
7.1. Cel odkwaszania
7.2. Metody fizyczne
7.3. Chemiczne metody odkwaszania
Literatura
8. Usuwanie żelaza i manganu z wody
8.1. Występowanie żelaza i manganu
8.2. Usuwanie żelaza z wody
8.3. Usuwanie manganu z wody
8.4. Inne metody usuwania żelaza i manganu
Literatura
9. Wymiana jonowa
9.1. Wprowadzenie
9.2. Istota wymiany jonowej
9.3. Wymieniacze jonowe
9.4. Cykl pracy wymieniaczy jonowych w warunkach przepływowych
9.5. Zastosowanie wymiany jonowej w oczyszczaniu wody
9.6. Urządzenia do jonitowego oczyszczania wody
9.7. Projektowanie wymienników jonitowych
Literatura
10. Infiltracja
10.1. Wykorzystanie infiltracji w ujmowaniu i oczyszczaniu wody
10.2. Warunki lokalizacji ujęć infiltracyjnych
10.3. Obiekty zasilania warstwy wodonośnej wodą powierzchniową
10.4. Infiltracja jako proces oczyszczania wody
10.5. Skuteczność infiltracji w oczyszczaniu wody powierzchniowej
Literatura
11. Utlenianie chemiczne
11.1. Cel i miejsce utleniania chemicznego w układzie oczyszczania wody
11.2. Podstawy fizyczno-chemiczne utleniania
11.3. Utlenianie chemiczne substancji występujących w wodach
11.4. Procesy zaawansowanego utleniania
11.5. Zastosowanie utleniania chemicznego w oczyszczaniu wody
Literatura
12. Dezynfekcja wody
12.1. Cel i istota dezynfekcji
12.2. Fizyczne metody dezynfekcji wody
12.3. Chemiczne metody dezynfekcji wody
12.4. Dezynfekcja chlorem i jego związkami
12.5. Ozonowanie wody
Literatura
13. Uboczne produkty utleniania
13.1. Wprowadzenie
13.2. Uboczne produkty chlorowania
13.3. Uboczne produkty chloraminowania
13.4. Uboczne produkty utleniania ditlenkiem chloru
13.5. Uboczne produkty utleniania ozonem
13.6. Zapobieganie powstawaniu ubocznych produktów utleniania
Literatura