Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
- Dodaj recenzję:
- Kod: 3622
- Producent: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Autor: red. nauk. Piotr P. Lewicki
-
-
Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 89,90 zł brutto
- szt.
- Cena netto: 94,29 zł 99,00 zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
rok wydania: 2021
ilość stron: 468
ISBN: 978-83-01-19407-9
format: 16,5x23,5 cm
oprawa: miękka
Opis
Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym.
Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym.
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Jest również cennym źródłem wiedzy dla uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.